Zonneschermen: verschillen en functionaliteiten

Een woning moet een toevluchtsoord en beschutting zijn voor zijn bewoners – ook tegen overmatige zonnestraling en andere ongunstige weersomstandigheden. Ons aanbod omvat vele soorten zonneschermen die onderling verschillen in functionaliteiten, mogelijkheden en technische parameters. Zonneschermen: verschillen en functionaliteiten.

Voordat u een aankoop doet, is het belangrijk om deze verschillen te kennen, zodat de gekozen oplossing aan alle verwachtingen voldoet.

Zonneschermen: verschillen in structuur en montage

Het meest voor de hand liggende criterium voor de onderverdeling van zonneschermen is de plaats van montage. Als ze zich in de woning bevinden spreken we over binnen oplossingen. Schermen gemonteerd op terrassen of aan de buitenkant van een raam zijn buiten schermen. Het materiaal waarvan ze zijn gemaakt moet beter bestand zijn tegen de schadelijke effecten van weersomstandigheden: UV-straling en hoge temperatuur, maar ook wind, regen of vorst. Bij onze producten is dit een verbinding van glasvezel- en acryldoek. De cassettes zijn ook minder gevoelig voor corrosie en beschadiging: ze beschermen bovendien het doek. Zonweringen kunnen zowel op de gevel van de gebouwmuur, als aan een horizontaal oppervlak worden gemonteerd – bijvoorbeeld aan draagbalken. Rolgordijnen worden meestal in het raamschrijnwerk geplaatst. Binnen schermen hebben een grotere montagevrijheid, die vooral afhangt van de vooraf gestelde verwachtingen, maar ze worden meestal in de raamuitsparing gemonteerd.

Zonneschermen: basisfunctionaliteiten

Bescherming tegen de zon is een voor de hand liggen functionaliteit van schermen, ongeacht hun soort. Het is vermeldenswaard dat raamscreens en buiten schermen veel meer te bieden hebben. Screens, zoals onze SCREEN Optimum 105, hoewel ze beschermen tegen overmatige zonnestraling, zorgen voor een instroom van natuurlijk licht waardoor de behoefte aan kunstmatige verlichting wordt verminderd. Dit is een zeer groot voordeel als de werkplek of ontspanningsruimte voor kinderen zich in de beschaduwde ruimte bevindt. Aan de andere kant bieden screens:

  • akoestische isolatie,
  • betere bescherming tegen oververhitting van het interieur in vergelijking met binnen schermen,
  • anti-inbraak beveiliging nadat ze volledig zijn gesloten – in het geval van rolgordijnen die deze functionaliteit bieden

Een van de belangrijkste functionaliteiten van buiten zonneschermen is de hogere bescherming tegen oververhitting van het interieur. Uiteraard absorberen jaloezieën of binnen rolgordijnen in zekere mate warmte, maar er moet worden aan herinnerd dat ze dat in de ruimte doen. Zo zal er altijd een bepaalde hoeveelheid vrijkomende warmtestraling in het gebouw worden aangetroffen. Bij buiten schermen zit er ook een dunne isolerende luchtlaag tussen het rolgordijn en het venster.

Binnen schermen: wat moet u er over weten?

Buiten schermen hebben nog een heel interessante functionaliteit. Ze moeten niet enkel het gebouwinterieur beschermen tegen overmatige zonnestraling. Onze Caladino, Falciano en Pianacci zonweringen met cassette bieden effectief bescherming tegen de zon op het terras en in de tuin. De hellingshoek kan worden ingesteld tot 78 graden ten opzichte van het grondniveau, waardoor ze comfort bieden ongeacht het tijdstip van de dag en de positie van de zon aan de hemel. De verschillen tussen specifieke zonneschermen komen voort uit de aan hen gestelde eisen. We bevelen andere oplossingen aan voor ramen aan de zuidzijde dan ramen aan de westzijde. Zonweringen met cassette zijn uitermate geschikt bij woningen met terras, binnen rolgordijnen zijn dan weer beter voor flats in huurkazernes of flatgebouwen. Als u twijfelt welk scherm het beste is voor u, neem dan contact met ons op! We kiezen samen de beste oplossing.

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !