Zonneschermen: hoe de beste oplossing te kiezen?

Zip Premium 125

Het rijke aanbod aan zonneschermen biedt de mogelijkheid een oplossing af te stemmen op de individuele noden van de gebruikers. Aan de andere kant kan het een groot probleem vormen bij de keuze. Zonneschermen – hoe de beste oplossing te kiezen?

Zonneschermen: behoefteanalyse

Voordat u specifieke oplossingen gaat bekijken, loont het de moeite om een nauwkeurige behoefteanalyse uit te voeren. Naast het vermogen om de overmatige zonnestraling tegen te houden, kunnen schermen ook andere functionaliteiten vervullen. Ze worden het meest gebruikt voor:

  • het garanderen van de akoestische isolatie,
  • beveiliging tegen inbraak,
  • het verzekeren van natuurlijk licht dispersie in het interieur,
  • het verbeteren van de interieur esthetiek,
  • behoud van de warmte binnen het gebouw in de winter,
  • bescherming tegen oververhitting in de zomer.

De onderstaande tabel geeft de vervulling van specifieke functionaliteiten weer.

 Buiten rolgordijnen van het type screenBuiten metalen rolgordijnenBuiten zonweringenBinnen rolgordijnen met doek
Akoestische isolatieNeeJaNeeNee
Beveiliging tegen inbraakNeeJaNeeNee
Toegang van natuurlijk lichtJaNeeJaJa
InterieurversieringNeeNeeNeeJa
Behoud van de warmteJaJaNeeNee
Bescherming tegen oververhittingJaJaneeNee

Na de analysefase kunt u zich vertrouwd maken met de specifieke oplossingen. Het is echter nog een lange weg tot het moment van aankoop.

Zonneschermen: montagemethode

In de volgende stap moet u aandacht besteden aan de montagemethode van specifieke oplossingen. We onderscheiden er twee: invasief en niet-invasief. De eerste soort ingereert in de integriteit van structurele onderdelen van het gebouw of de ramen – door de noodzaak van het boren van gaten voor de montagepennen. Niet-invasieve methoden zijn bijvoorbeeld het gebruik van lijm of haken. Beide methoden hebben hun nadelen maar ook voordelen. Het boren van gaten is zeker ongewenst bij gehuurde of pas gerenoveerde appartementen. Aan de andere kant is de stabiliteit en veiligheid van een dergelijke montage veel beter. Bij binnen zonweringen kunnen niet-invasieve methoden worden toegepast. Bij buiten oplossingen echter, geeft een stabiele montage de zekerheid van weerstand tegen sterke wind of hevige regen.

Zonneschermen: hoe de beste oplossing te kiezen?

Lokale omstandigheden zijn de volgende factoren waarmee u rekening moet houden. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, kunt u het vergeten tijdens de aankoop. De door ons aangeboden Caladino, Falciano en Pianacci terras zonweringen zijn niet echt geschikt voor appartementen – hoewel er uiteraard geen fysieke contra-indicaties zijn voor het gebruik ervan. Bepaalde oplossingen vervullen hun functionaliteiten beter in ééngezinswoningen. Andere kunnen met succes worden gemonteerd in flatgebouwen en huurkazernes.

Besturingssysteem van zonneschermen

Zonneschermen verschillen onderling ook in de besturingsmethode. Ze kunnen volledig automatisch of handmatig worden opgetild en neergelaten. De eerste oplossing is duurder maar biedt echter heel veel comfort. Geautomatiseerde systemen – bijvoorbeeld aangestuurd via smartphone – zijn vooral handig in grote huizen met veel ramen, waar het handmatig openen en sluiten (en bij zonweringen het instellen van de juiste hoek) dagelijks heel veel tijd kost. Bij kleine woningen waar een zonnescherm op één raam is gemonteerd, is handmatige besturing geen probleem. Er moet echter worden verduidelijkt dat onze buiten zonweringen zijn uitgerust met een elektromotor wat bovendien het gebruik van de oplossing vereenvoudigt.

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !