Zonnescherm schoonmaken

Ritsscreen op  maat

Na verloop van tijd ontkom je er niet aan: je zonnescherm schoonmaken. Afhankelijk van waar het zonnescherm hangt, kan er groene aanslag ontstaan of hardnekkige vuil achterblijven. Oppervlakkige vlekken zul je er met water en een zachte borstel af kunnen poetsen, maar voor moeilijke vlekken is er meer dan dat nodig. Bij het zonnescherm reinigen mag je echter niet zomaar agressieve chemische schoonmaakmiddelen gebruiken. Je zonnescherm laten reinigen is een optie, maar je kunt met een beetje informatie het ook zelf doen. Lees verder over je zonnescherm schoonmaken.

Waarom regelmatig zonneschermdoek schoonmaken?

Door de zonwering schoon te houden, is er een kleinere kans op vlekken die er niet meer uitgaan. Hoe krijg ik mijn zonnescherm schoon? Allereerst borstel je met een zachte borstel het doek af. Daarna kun je met lauw water het doek reinigen. Blijven er vlekken achter? Gebruik dan een milde reiniger om het doek te reinigen. Volg bij het zonnescherm reinigen altijd de instructies van de fabrikant. Na het reinigen is naspoelen belangrijk. Zo spoelen achtergebleven vuil en zeepresten weg. Naspoelen kan met de tuinslang of met emmers water.

Let hierop bij zonnescherm schoonmaken

Gebruik geen hogedrukspuit, want dit kan schade aan het materiaal brengen. Ga niet met agressieve reinigingsmiddelen of zeep aan de slag. Test altijd een reinigingsmiddel op een kleine onopvallende plaats: mocht je verbleekte kleuren zien, dan kun je nog kiezen de rest niet ermee te doen. Zachte reinigingsmiddelen maken het zonnescherm schoon door hun werking. Houd je dus aan de tijd die staat voor het inwerken.

Schoonmaken zonnescherm en daarna impregneren

Na het zonnescherm schoonmaken is het laten drogen onvoorstelbaar belangrijk. Bij een vochtige reiniging trekt het vocht diep in de vezels van het doek door. Zeker wanneer je bij oudere zonwering reinigen meer reinigingsmiddelen hebt moeten gebruiken. De waterafstotende laag kan hierdoor beschadigd raken. Om te voorkomen dat zonwering snel veroudert, kun je deze impregneren.

Zonnescherm impregneren

Het zonnescherm reinigen en impregneren is de oplossing voor een lange levensduur. Voor het impregneren moet je het zonneschermdoek schoonmaken en laten drogen. Door het impregneermiddel gelijkmatig te verdelen, zal het doek overal opnieuw water- en vuilafstotend worden. Er bestaat ook impregneermiddel dat tegen uv werkt. UV-licht kan kleuren verbleken. Dit soort middelen worden meestal door professionele bedrijven gebruikt.

Waarom een bedrijf inschakelen om het zonnescherm te reinigen?

Zonwering schoonmaken wordt ook door bedrijven gedaan. En om heel eerlijk te zijn, kan dit vaak de beste oplossing zijn. Een zonnescherm schoonmaken en impregneren is een vak apart. Er zijn veel soorten zonwering, stofsoorten en manieren van impregneren. Over de jaren heen hebben fabrikanten ook hun eigen stoffen ontwikkeld. Een professional weet hier veel van en heeft toegang tot meer middelen.

Veel gestelde vragen over zonnescherm schoonmaken

Er zijn veel vragen over een zonnescherm reinigen. Een aantal veel gestelde vragen worden hieronder behandeld.

Hoe zonnedoek schoonmaken?

Zonnedoek schoonmaken doe je in meerdere stappen. Kies een bewolkte dag, want in de felle zon kunnen reinigingsmiddelen te snel opdrogen en vlekken geven. 

De eerste stap is de droge techniek met een schone borstel.Met een droge borstel veeg je het vuil van het doek volledig af. Zorg dat het doek goed gespannen staat.

Hierna maak je het doek met lauw water en een zachte borstel schoon. Vlekken kunnen verwijderd worden met een speciaal reinigingsmiddel voor het zonnescherm schoonmaken. Zeep wordt vaak afgeraden, eerder noemen leveranciers een oplossing van 1:10 chloor in water. Maar nogmaals: volg altijd de instructies van jouw leverancier.

Is het erg als je zonnescherm nat wordt?

In principe kan een zonnescherm wel tegen water zolang dit niet meer is dan een enkele bui. Tijdens schoonmaken zonnescherm wordt deze immers ook nat. Wat met name schade geeft, is het zonnescherm nat oprollen. Hierdoor kunnen schimmels groeien waardoor het weer erin komt.

Hoe krijg je het weer uit een zonnescherm?

Met name door vocht kan het weer in het zonnescherm gaan zitten. Deze grijze vlekken zijn een schimmel (spocht) of hardnekkig vuil. Bij het zonneschermdoek schoonmaken zul je merken dat je ze er vrijwel niet uitkrijgt. Wat je moet onthouden, is dat je deze vlekken kunt voorkomen door het zonnedoek te impregneren. Zit het er al in? Lees dan verder.

Weer uit een zonnescherm krijgen

Op internet kom je meerdere manieren tegen voor een zonnescherm met het weer erin schoonmaken. Je kunt het zonnescherm schoonmaken met water met zout. Je leest ook over het laten inweken met azijn en voor witte doeken is bleekmiddel een optie. HG heeft een speciale Schimmel, vocht & weerplekkenreiniger. Wees wel voorzichtig met al deze methodes en probeer het eerst op een klein stukje uit. Van azijn is bijvoorbeeld bekend dat ze de waterafstotende werking kunnen beschadigen. Was reinigingsmiddelen hoe dan ook altijd goed uit en impregneer na reinigen het doek. Laat zonwering met het weer erin bij voorkeur door een professional reinigen.

Hoe lang gaat het doek van een zonnescherm mee?

Het doek van een zonnescherm kan jaren mooi blijven, mits je op tijd het doek reinigt. Een zonnescherm schoonmaken doe je een aantal keer per jaar. Wanneer je het wat vaker doet, is de kans op hardnekkig vuil kleiner en zul je dus ook minder hard hoeven boenen. De levensduur wordt sterk beïnvloed door de omstandigheden; een volledig gedroogd doek zal langer meegaan dan een vochtig doek. Schimmels groeien simpelweg beter op vochtige plekken. Is het doek altijd volledig droog en houd je je aan de voorschriften van de fabrikant? Dan is een levensduur van 10 tot 20 jaar niet ondekbaar.

Houd je zonnescherm schoon en netjes

Je zonnescherm schoonmaken is niet moeilijk en kan een leuk werkje zijn wanneer je het af en toe doet. Laat je het zonnescherm vies worden of heb jij het weer in je zonnescherm? Kies dan bij een professioneel bedrijf voor schoonmaken zonnescherm met impregneren. Naast de zonwering schoonmaken, kunnen ze je adviseren en ondersteunen over andere zaken. Denk aan onderhoud, smeren mechanische delen, vervangen rubbers etc. De kosten voor een zonnescherm laten reinigen en reinigingsmiddelen zijn niet hoog. Een goede reiniging kan de levensduur aanzienlijk verlengen en de uitstraling als nieuw houden.

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !