ZIP’s en rolgordijnen versus jaloezieën – verschillen en gelijkenissen

Er zijn op de markt veel zonnescherm systemen met verschillende functionaliteiten verkrijgbaar. De meest overwogen oplossingen zijn rolgordijnen en jaloezieën. We zullen proberen om elk van deze schermen van naderbij te bekijken. We vermelden ook het ZIP bevestigingssysteem voor rolgordijnen. ZIP’s en rolgordijnen versus jaloezieën – wat het best te kiezen?

Rolgordijnen versus jaloezieën – gelijkenissen

Beide oplossingen blokkeren zonnestralen die in de ruimte binnendringen. Ze verhogen het comfort van het verblijf in het interieur, verhogen de arbeidsefficiëntie bij het gebruik van elektronische apparatuur en helpen bij het rusten en de regeneratie van kracht. Zowel rolgordijnen als jaloezieën worden door ons geproduceerd met verschillende materialen: metaal, doek, kunststof. De montage ervan is gelijkaardig: op de markt zijn ook modellen te vinden voor niet-invasieve en invasieve montage. Hier eindigen echter hun gelijkenissen, en er zijn veel meer verschillen.

Jaloezieën versus rolgordijnen – isolerende eigenschappen

Jaloezieën zijn met elkaar verbonden metalen of kunststof lamellen, minder vaak materiaal. Wanneer ze parallel aan het raam worden geplaatst, bieden ze bijna volledige bescherming tegen zonnestraling. Het is een oplossing die gewoonlijk binnenin de ruimte wordt gebruikt, waardoor ze een lage thermische isolatie hebben. Ze worden vaak buiten geplaatst. Door te kiezen voor metalen lamellen, warmen ze op en geven ze bovendien hun warmte af aan het interieur. Rolgordijnen van het type screen worden op hun beurt zowel buiten als binnen gebruikt. Binnen schermen vervullen ook een decoratieve functie en blokkeren zonnestraling. Bij gebruik van halfdoorlatend materiaal wordt het licht verspreid en slechts gedeeltelijk gereflecteerd, waardoor het gebouw natuurlijk licht is, maar niet verblindt. Er bestaan ook Blackout zonneschermen die de straling volledig reflecteren. Ze zijn een goede thermische isolatie.

Buiten rolgordijnen versus jaloezieën

Als we het over rolgordijnen hebben, moeten we ook aandacht hebben voor buiten oplossingen die veel meer functionaliteiten vervullen. Ze zijn gemaakt van metaal, maar geven geen warmte af naar de ruimte omdat ze buiten zijn geplaatst. Ze hebben een reeks voordelen:

  • ze beschermen heel goed tegen de zon,
  • ze vormen een akoestische isolatie,
  • sommige hebben inbraakwerende eigenschappen.

Bediening van zonneschermen

Er is waarschijnlijk niemand die zich nooit heeft verstrikt in een jaloezie. Het optillen en neerlaten ervan kan een behoorlijke uitdaging zijn. Bij rolgordijnen bestaat dit probleem niet. We hebben het hier in het bijzonder over de door ons aangeboden screen oplossingen. Tot deze categorie behoren bijvoorbeeld onze ZIP Optimum 105 buiten rolgordijnen met doek. Het materiaal wordt precies langs de geleiders gefixeerd. Het werkingsprincipe doet denken aan dat gebruikt bij ritssluitingen in kleding. Een dergelijke oplossing in buiten zonweringen zorgt ervoor dat de screens zelfs bestand zijn tegen harde wind. Het proces van het schoon houden van de schermen is ook belangrijk. Het schoonmaken van jaloezieën is arbeidsintensief en tijdrovend. Rolgordijnen zijn minder blootgesteld aan stof, en het afvegen ervan is geen groot probleem.

Montage van rolgordijnen en jaloezieën

In plaats daarvan zijn jaloezieën ontworpen om het raam ononderbroken te beschaduwen, en de lichtdoorlaatbaarheid wordt geregeld door draaibare lamellen. Buiten en binnen rolgordijnen moeten echter worden opgetild en gewikkeld, wat een extra montage-element vereist: een cassette. Hoewel de huidig aangeboden cassettes zeer esthetisch en elegant zijn, is het een element dat in het oog springt. U kunt ook kiezen voor binnen rolgordijnen zonder cassette, maar dit is een oplossing waarvan het uiterlijk ter discussie staat.

Rolgordijnen versus jaloezieën – wie wint? Met zekerheid rolgordijnen, het ZIP-screen in het bijzonder. Ze bieden veel functionaliteiten, kunnen worden afgestemd op de vereisten van de bewoners en de interieurkenmerken, ze zijn elegant en eenvoudig in gebruik. Wat kan men nog meer wensen?

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !