Vrijstaande of dubbele zonweringen – wat is dat?

awning

Zonweringen worden gewoonlijk beschouwd als inklapbare daken boven ramen en terrassen. Er zijn echter aanzienlijk meer voorstellen onder deze naam voorhanden. We presenteren interessante zonneschermen voor buiten, zoals: vrijstaande of dubbele zonweringen. Hoe zien ze eruit?

Vrijstaande zonweringen – hoe zien ze eruit?

Een standaard zonwering, zoals onze Caladino terras zonwering met cassette, wordt bevestigd aan de gebouwgevel, deuruitsparing of draagbalken van het balkon. In elk geval is echter een gebouwgevel nodig waaraan de cassette of de wikkelbuis wordt bevestigd. Deze vormt de sterkte en stabiliteit van de oplossing. Aan de andere kant hebben vrijstaande zonweringen geen muur nodig. Ze zijn uitgerust met één of twee poten die:

  • stabiel moeten zijn – verankerd in de grond of met zeer brede stands,
  • zwaar moeten zijn,
  • niet gevoelig mogen zijn voor weersomstandigheden.

Ze bieden een steun voor de cassette waarin het gordijn zich bevindt. Een vrijstaande zonwering kan éénzijdig of dubbelzijdig zijn. Eenzijdige lijken op die van ons. Dubbelzijdige vormen een hellend dak dat beschermt tegen de zon.

Dubbele zonweringen – wat is dat?

De naam van deze oplossing wordt op verschillende manieren opgevat. Het kan de boven beschreven vrijstaande dubbele zonwering zijn. Deze term kan ook worden opgevat als een vrijstaand gordijn, maar zijdelings. Het ziet er net hetzelfde uit als een gewone vrijstaande zonwering die op zijn kant is geplaatst, maar zonder poten – ze zijn niet nodig. Het zonnescherm is stabiel dankzij de afmetingen, maar ook de inklapbaarheid. Het lijkt een beetje op een scherm.

Nadelen en voordelen van vrijstaande zonweringen

Veel hangt af van hoe de vrijstaande zonwering op de grond wordt geïnstalleerd. Ingeklapte gordijnen zijn mobiel, draagbaar: ze kunnen overal en in elke situatie worden toegepast. Aan de andere kant vereisen ze echter aandacht bij de exploitatie. Wanneer ze ongewild worden achtergelaten bij sterke wind kunnen ze worden beschadigd, evenals onderdelen van tuinomheiningen.

Lees meer: Terras knikarmschermen en raam zonweringen – verschillen en gelijkenissen

Een nadeel van vrijstaande en dubbele zonweringen is ook de noodzaak om een opbergruimte te voorzien. Onze zonweringen met cassette hebben dit probleem echter niet: ze worden veilig opgeborgen in de cassette die boven de terrasdeur is geïnstalleerd.

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !