Types bedieningen voor screens en rolluiken – welke zijn er?

somfy situo rts 5k

Rolluiken of screens die niet kunnen worden opgetild en neergelaten wanneer men wenst, vervullen hun bescherming tegen de zon niet. Om dit mogelijk te maken moet een geschikt bedieningsmechanisme worden voorzien. In de regel zijn er twee soorten bedieningen voor screens.

Types bedieningen voor screens en rolluiken – handmatige bediening

De eenvoudigste manier om screens te bedienen is handmatig, dus gebruik makende van de spierkracht. Het mechanisme maakt gebruik van een vrij eenvoudig apparaat, namelijk een oprolmechanisme. Dit is niets anders dan een container met opwindwiel waarin een kabel of riem moet worden gestoken waarmee het rolgordijn wordt opgetild en neergelaten. Om het mechanisme te laten werken, moeten gaten worden geboord in de raamopening om de kabel door te trekken.

Bediening van screens en rolluiken

Elektrische bediening is eenvoudiger voor de gebruiker. De elektromotor, verantwoordelijk voor de beweging van de rolgordijnen, heeft echter stroom nodig om te kunnen werken. Een controller, gemonteerd in het mechanisme, regelt de werking van de motor, afhankelijk van de detectie van externe factoren:

  • door op de juiste muurknop te drukken,
  • door bepaalde omstandigheden die worden gedetecteerd door de sensoren,
  • door op de toets op de smartphone te drukken.

In de eenvoudigste versie van de elektrische bediening worden de screens en rolluiken met een kabel aangesloten op het elektrische systeem. De bediening gebeurt met behulp van een paneel dat in de buurt van de ramen is geplaatst. In de geavanceerde versie bieden we ook een radiozender en -ontvanger aan, en zelfs een ingebouwd fotovoltaïsch paneel dat de motor van de nodige stroom voorziet. Zo vermijdt u het boren van gaten om een geschikte plaats te vinden waar kan worden aangesloten op het elektrische systeem.

Elk type bediening heeft zijn voordelen en nadelen. Handmatige bediening is beslist goedkoper en eenvoudiger te monteren. Het is ook onafhankelijk van de elektrische installatie in huis wat belangrijk is bij storingen aan het elektriciteitsnet. Op haar beurt is de elektrische bediening comfortabeler en wordt gekenmerkt door een langere levensduur van de accessoires. Als u kiest voor stroomtoevoer met behulp van een fotovoltaïsch paneel bent u bovendien onafhankelijk van de huisinstallatie en tevens is het niet nodig om gaten te boren in het huisinterieur.

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !