Terras knikarmschermen en raam zonweringen – verschillen en gelijkenissen

awning

Een zonwering is een soort dak geplaatst boven het raamschrijnwerk in een gebouw. Haar taak is bescherming te bieden tegen overmatige zonnestraling. Met betrekking tot de montageplaats kan men twee basistypes onderscheiden: terras zonweringen en raam zonweringen. Waarin verschillen ze? Zijn ze onderling verwisselbaar?

Terras knikarmschermen en raam zonweringen – gelijkenissen

Raam zonweringen dragen ook de tweede, meer populaire naam van balkon zonweringen. Ze hebben hetzelfde werkingsmechanisme als terras zonweringen zoals onze Caladino terras zonweringen met cassette. Het materiaal wordt op een wikkelbuis gewikkeld. Bij het openen van het gordijn wordt het doek uitgerekt. Beide oplossingen vervullen dezelfde functie: gordijn tegen overmatige zonnestraling of lichte regen. Wat zijn dus de verschillen?

Lees meer: Knikarmschermen – wat zijn dat?

Terras knikarmschermen en raam zonweringen – verschillen

Naast het voor de hand liggende verschil in montageplaats, verschillen de zonweringen van grootte. De raam zonweringen zijn aanzienlijk kleiner, waardoor ze geschikt zijn voor kleine balkons, kleine ruimten en zelfs aan ramen. Het verschil is ook zichtbaar in de constructie: kleine gordijnen hebben zijarmen die de zonwering ondersteunen, maar aan de binnenkant van het materiaal zijn geen steunen. Vanwege de grootte moeten terras zonweringen armen hebben die de afdekking ondersteunen. De andere verschillen vloeien rechtstreeks voort uit de constructie en grootte van de zonwering.

  • Terras zonweringen zijn meestal meer bestand tegen harde wind en krachtige regen.
  • Terras zonweringen bieden meer functionaliteiten: ingebouwde sensoren, controller, fotovoltaïsche voeding.

Installatie van raamgordijnen is meestal onbetrouwbaarder omdat de schroeven niet diep in de muur kunnen worden ingebed.

Ons voorstel zijn terras knikarmschermen die echter ook goed inzetbaar zijn op middelgrote balkons: ze zijn minimaal 150 centimeter lang bij 200 cm breed. Ze zijn echter niet geschikt boven ramen of voor Franse balkons.

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !