Soorten zonwering – welke type zonwering kiest u?

verticale zonwering goed bestand knikarmscherm biedt echte meerwaarde
verticale zonwering goed bestand knikarmscherm biedt echte meerwaarde

Als het gaat om schaduw en bescherming buitenshuis, is een zonnescherm een van de meest effectieve manieren om dit te bereiken. Een luifel kan voor bijna elke buitenruimte worden gebruikt en biedt een groot aantal voordelen. Ze zijn ook eenvoudig te installeren, zodat u in een mum van tijd de perfecte luifel voor uw woning heeft.

Markiezen zijn er in verschillende vormen en maten, maar ze dienen in wezen hetzelfde doel: ze houden de zon buiten en laten licht door, zodat u niet het gevoel hebt dat u binnen opgesloten zit, of onder de grond zonder daglicht. Bij het kiezen van een zonnescherm voor uw huis moet u met veel dingen rekening houden.

Hier bespreken we drie van de meest voorkomende types – vaste luifels, knikarmschermen en markiezen – en enkele voor- en nadelen van de verschillende soorten zonwering.

wit en zwart gestreepte knikarm-zonnescherm
wit en zwart gestreepte knikarm-zonnescherm

Wat is het beste materiaal voor screens?

Rolgordijnen en screens zijn verkrijgbaar in een groot aantal materialen en stoffen, waaronder synthetische stoffen, geweven stoffen, katoen en meer. De stoffen voor zonwering variëren afhankelijk van de kleur van de stof en het type stof dat u kiest. De belangrijkste stoffen die gebruikt worden bij het ontwerpen van zonwering zijn:

Nylon

Nylon is een zeer sterke synthetische stof die uitstekend kleurbehoud heeft en zeer goed bestand is tegen Uv-stralen. Het kan in verschillende kleuren worden gebruikt.

Katoen

Katoen is een geweven stof die zacht en ademend is. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en is doorgaans duurder dan andere stoffen.

Polyester

Polyester is een synthetische stof die minder duur is dan nylon. Het is verkrijgbaar in meer kleuren dan nylon. Polyester is ook beter bestand tegen Uv-stralen dan nylon.

Katoen/linnen

Dit is een mengsel van katoen en linnen dat ademend, zacht en duurzaam is. Het is ook duurder dan andere stoffen die voor screens worden gebruikt.

Verschillende soorten zonwering: Vaste luifels

Vaste zonweringen worden rechtstreeks aan de muur van een gebouw bevestigd. Ze kunnen vrijstaand of aan de muur bevestigd zijn. Ze bedekken een specifiek gebied en laten geen ruimte voor aanpassing. Als u een specifiek gebied wilt bedekken, is dit de beste optie voor u. Een vaste zonwering kan boven een raam of terrasdeur worden gemonteerd. Ze zijn zeer geschikt om een binnenpatio of terras te overdekken. Vaste zonneschermen zijn meestal gemaakt van canvas of vinyl. Ze zijn doorgaans het minst dure type luifel.

Voordelen van vaste zonwering

 • Vaste zonweringen bieden veel schaduw en bescherming, vooral als u ze boven ramen installeert.
 • Energiekosten aanzienlijk verlagen door het blokkeren van Uv-stralen die verbleking kunnen veroorzaken.
 • Dit soort zonwering is zeer geschikt om de zon tegen te houden tijdens de hete zomermaanden.

Verschillende soorten zonwering: Knikarmschermen

Uitschuifbare zonneschermen worden ook intrekbare zonneschermen genoemd omdat ze zijn bevestigd aan een rail die hun beweging regelt. Maar in plaats van één of twee armen hebben oprolbare zonneschermen één arm voor elke kant van het terras, en deze armen kunnen naar beneden worden gedraaid en opgerold om u schaduw te geven. Intrekbare zonneschermen zijn een goede keuze voor terrassen en veranda’s omdat u de lengte van het zonnescherm kunt aanpassen om alleen die delen te bedekken die u wilt beschermen.

Voordelen van knikarmschermen

 • Ideaal om deuropeningen en ramen tegen de zon te beschermen.
 • Als u een raam wilt beschermen, maar niet al het licht wilt tegenhouden, is een knikarmscherm het type zonwering bij uitstek.
 • Ziet er modern, luxueus en eigentijds uit.
 • Eenvoudig te bedienen.
 • Isolerende werking.
 • Goedkoper dan elektrische rolluiken.
uitschuifbaar type zonwering
uitschuifbaar type zonwering

Verschillende soorten zonwering: Markiezen

Markiezen zijn vergelijkbaar met vaste zonweringen, behalve dat ze een enkele arm hebben die over het terras schuift. Luifels komen minder vaak voor dan vaste luifels, maar hebben het voordeel dat ze meer schaduw bieden omdat ze in één keer over het terras schuiven. Luifels zijn ideaal om een heel terras te overdekken en zo voldoende schaduw te bieden tijdens de warme zomermaanden. Luifels zijn vergelijkbaar met vaste luifels in die zin dat ze aan de muur van uw huis worden bevestigd en kunnen worden versteld om alleen die delen te bedekken die u tegen de zon wilt beschermen.

Voordelen van markiezen

 • Kan zorgen voor warmte- en lichtreflectie.
 • Kunnen worden gebruikt als zonnescherm en ook om uw huis en terras te beschermen tegen regen, sneeuw en Uv-stralen.
 • Zijn gemakkelijk te installeren en zijn er in een grote verscheidenheid aan vormen, maten en kleuren.
 • Kunnen waarde toevoegen aan uw huis.
 • Verhogen de privacy en veiligheid.
 • Geven uw huis een moderne uitstraling.
 • Zijn duurzaam en kunnen vele jaren meegaan.
 • Kunnen uw meubels en bezittingen beschermen tegen regen, wind en sneeuw.
 • Verminderen uw energierekening.
 • Verminderen het lawaai binnenshuis.
 • Kan de behoefte aan kunstlicht verminderen.
 • Kan de behoefte aan klimaatregeling verminderen.

Welk soorten zonneschermen zijn het beste voor u?

Afhankelijk van wat u wilt realiseren, kan er meer dan één type zonnescherm zijn dat perfect aansluit bij uw woning. Een oprolbaar zonnescherm is een goede keuze als u veel schaduw wilt, of als u een raam wilt beschermen. Als u een eenvoudige, klassiek ogende luifel wilt die niet veel van uw terras bedekt, is een vaste luifel de juiste keuze. Luifels zijn ideaal als u een groot terras hebt en veel schaduw wilt, terwijl vaste luifels het beste zijn als u een klein terras hebt en alleen de delen wilt beschermen waar mensen zullen zitten of staan.

goede zonwering voor caravans met vrije doorloop

Alle soorten zonwering op een rij

Een zonnescherm kan stijl en waarde toevoegen aan uw huis en tegelijkertijd een praktische oplossing bieden voor het probleem van te veel blootstelling aan de zon. Er zijn veel verschillende soorten zonwering op de markt, maar de beste luifels, markiezen of screens voor uw huis zijn die u de bescherming en schaduw bieden die u nodig heeft en er toch stijlvol en aantrekkelijk uitzien.

Kies het type zonwering of screens die het beste bij uw terras of buitenruimte past, en u kunt genieten van alle voordelen van een zonwering zonder afbreuk te doen aan het uiterlijk van uw huis.

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !