Soorten rolluiken

Ritsscreen

Er zijn meerdere soorten rolluiken te koop. Het belangrijkste verschil zit hem in de bediening. Voor een rolluik kun je kiezen uit handmatige bediening of automatisch. Naast de bediening zijn er nog een aantal relevante verschillen te noemen. Ook daarover lees je in dit artikel.

Wat is het beste rolluik?

Wat het beste type rolluik is, hangt af van het gebruik. Stel je laat een nieuw huis of pand bouwen. Overweeg dan direct inbouwrolluiken met automatische bediening plaatsen. Kies je voor met afstandsbediening automatisch bedienbare rolluiken? Dan heb je als voordeel dat je ze op afstand moeiteloos kunt bedienen.

Voor handmatige bediening heb je een stok nodig. Je dient daadwerkelijk naar het rolluik toe te lopen om deze te openen en te sluiten. Het voordeel is wel dat het goedkoper is en de bediening simpel is. De kans op vastlopen is heel klein.

Is er verschil in rolluiken? Automatische of handmatige bediening kiezen

Jazeker, voor bestaande bouw rolluiken plaatsen biedt vaak alleen de optie voor voorzetrolluiken. Deze worden tegen de gevel gemonteerd. Niet voor ieder raam is ieder soort rolluik mogelijk. De dikte van de cassette en de afmetingen van het raam spelen een rol. Voor het handmatig bedienen dien je een mogelijkheid te hebben om bij het rolluik te komen. Opbouwrolluiken met handmatige bediening kunnen uitkomst bieden. Dit is met name voor ramen op de eerste of een hogere verdieping.

Waarom elektrische rolluiken kiezen?

Elektrische bediening is tegenwoordig voor veel dingen de standaard. Wat is het voordeel van handmatig bedienbare rolluiken? Er is een kleine kans op een storing. Echter dit voordeel valt voor veel mensen weg bij het voordeel van elektrische bediening. Namelijk makkelijk een knopje indrukken om de rolluiken te openen of te sluiten. Bij elektrische bediening heb je keus uit een knopje op de muur of een afstandsbediening.

Een afstandsbediening voelt lekker luxe, maar heeft wel een nadeel. De prijs is namelijk hoger. Voor de rolluiken met schakelaar zijn overigens ook meerdere opties. Denk aan: sensoren, timers, sleutelschakelaar, etc.

Laat je goed informeren over de verschillende soorten rolluiken voor je deze bestelt.

Soorten rolluiken: kleur, afwerking

De meeste rolluiken zijn van aluminium. Er zijn ook kunststof rolluiken. Er zit weinig verschil in beide. Door de bewezen kwaliteit van aluminium kiezen veel mensen hiervoor. Overigens zie je het zilverkleurig aluminium niet; iedere RAL kleur is mogelijk.

RAL is een universeel kleurensysteem. Dit systeem bevat zeer veel kleuren. De kleur matchen aan schilderwerk of andere geveldelen gemakkelijk is.

Type rolluik: montage

Naast de soorten rolluiken met betrekking tot gebruik, kun je op de montage letten. Voor een elektrisch rolluik dat ingebouwd moet worden is meer kennis voor installatie nodig. Dit in vergelijking met een simpele cassette met handbediening. Overweeg ook de kosten voor de montage voor je rolluiken koopt.

Tips bij rolluiken kopen

Voor het kopen van rolluiken zijn een aantal tips te geven. Ten eerste is het opmeten enorm belangrijk. Wanneer je niet precies weet hoe dit moet, overleg dan met de winkel waar je rolluiken koopt. Laat het opmeten eventueel doen of schakel voor opmeten en monteren een vakman in.

Ten tweede zijn de prijzen voor rolluiken heel divers. Kies niet de goedkoopste rolluiken als de kwaliteit daardoor dubieus is. Rolluiken hebben heel wat te verduren en hangen in weer en wind buiten. Door de lange levensduur mag de aanschafprijs best iets hoger zijn.

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !