Screens versus ZIP screens – verschillen en gelijkenissen

ZIP Optimum 95

Zonnescreens zijn een van de modernste oplossingen voor bescherming tegen overmatige zonnestraling. We bevelen dit type oplossingen aan, afgestemd op de individuele behoeften van gebruikers. Eén daarvan is de manier waarop het doek wordt bevestigd aan de geleider. Screens versus ZIP screens – welke zijn de verschillen en welke kiest men best?

Montagemethoden voor het doek aan de geleiders

Screen zonneschermen bestaan uit het materiaal, geleiders, een onderbalk en een cassette aan de bovenzijde van het mechanisme. We onderscheiden 3 basismethoden voor het bevestigen van het materiaal aan de geleiders:

  • alleen de onderbalk bevestigen die is verbonden met het doek,
  • bevestiging van de onderbalk aan een speciaal touw dat dienst doet als vervanging van de geleider,
  • ZIP.

De laatste naam klinkt het meest mysterieus, hoewel het vrij eenvoudig te begrijpen is. De bevestigingsmethode van het materiaal doet denken aan een ritssluiting in kleding. Het doek wordt over de gehele lengte ‘gevangen’. Er zijn geen spleten tussen het doek en de geleiders, wat ten goede komt aan het comfort en gebruiksgemak van de ZIP screens.

screen ZIP Standard 105

Screens versus ZIP screens – gelijkenissen

De belangrijkste functionaliteit van beide soorten schermen is vrijwel hetzelfde. Ze garanderen een hoge bescherming tegen zonnestraling en bieden thermische bescherming. Bij gewone bevestigingen ontstaan spleten aan de zijkanten waardoor restanten zonnestralen vallen, maar dit is vrijwel onmerkbaar van binnenuit. De kwestie van de bescherming tegen overmatige verhitting van de ruimte is vergelijkbaar. Het Srceen Optimum 125 externe rolgordijn met doek is even geschikt als de ZIP Optimum 125.

Lees meer: Zonnescreens – wat is dat?

Screens versus ZIP screens – verschillen

Het materiaal dat volledig gevangen zit in de geleiders geeft een reeks voordelen en bijkomende functionaliteiten, die men bij gewone rolgordijnen met doek van het type screen niet aantreft. Het volgende is vermeldenswaard:

  • bescherming tegen insecten – het ZIP screen doet ook dienst als hor,
  • verhoogde weerstand tegen windstoten, zelfs tot 140 km/u,
  • eenvoudiger gebruik – het rolluik schuift gelijkmatig langs beide geleiders; het kan niet vast komen te zitten aan touwen of balken.

Het ZIP screen bevestigingssysteem zorgt voor een optimale materiaalspanning, waardoor de levensduur wordt verlengd. Hebben ZIP’s ook nadelen? Hier kan eventueel de iets slechtere luchtcirculatie worden vermeld. Dit is bij hitte van buitenaf echter eerder een voordeel – en een groot.

screen ZIP PRO Alu 125

Het ZIP screen bevestigingssysteem vergroot aanzienlijk de functionaliteit die wordt geboden door het zonnescherm. Het is meestal gebruiksvriendelijker, veiliger en betrouwbaarder. Hoewel het iets meer kost zijn we van mening dat het de moeite waard is gezien de betrouwbaarheid en langere levensduur.

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !