Screens in de winter

Screens in de winter

Extra isolatie is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Wanneer je al screens voor je ramen hebt, kun je deze prima in de winter sluiten. Screens in de winter bieden extra isolatie. De isolerende functie van screens is niet bij iedereen bekend. Heb je rolluiken aan je pand? Ook de rolluiken in de winter sluiten kan aan te raden zijn.

Kun je screens ook in de winter gebruiken?

Jazeker, allereerst zijn screens ervoor om de zon uit het pand te houden. Met name voor kantoorpanden zijn screens erg populair. Ook in de winter, wanneer de zon laag staat, kan dit uitkomst bieden. De laaghangende zon kan immers juist erg naar binnen schijnen. De isolerende functie van zonwering zal echter wel de warmte van de zon tegenhouden.

Hoeveel graden scheelt het met screens?

Een woning of pand met veel glas kan als een kas gaan werken. Per pand kan het verschillen voor wat voor effect de zonwering zorgt. Hoeveel graden scheelt het met screens? In de zomer is een verschil van 3 graden niet ongewoon. Voor de winter, wanneer je verwarmingskosten laag wilt houden, kan dit een reden zijn om screens juist open te doen als de zon schijnt. Je sluit ze dan als de zon weg is om zo de kou beter buiten te houden.

Wat is de levensduur van een screen?

Ideaal zo’n isolerende laag, maar betekent het gebruik van screens in de winter niet een kortere levensduur? Gemiddeld zal de levensduur van screens zo’n 10-20 jaar zijn. De meeste screens zijn van een kwaliteit die tegen vrijwel alle weersinvloeden kan, alleen met harde wind kan het verstandig zijn de screens te openen zodat ze veilige in de cassette zitten.

Kan een screen tegen regen?

Jazeker, screens kunnen tegen regen. Uiteraars zijn er veel merken en soorten screens, maar de meeste zullen gewoon tegen regen en uiteraard tegen zonlicht kunnen. Zonnestralen geven uv-licht af, dit heeft op veel materialen een werking. Het is uiteraard belangrijk dat screendoek hier goed tegen bestand is. Toch zal een verkleuring over de jaren heen wel voor kunnen komen.

Wat is een alternatief voor screens?

Screens zitten aan de buitenzijde gemonteerd. Gaat het je echt om de isolatie, dan zouden gordijnen een betere isolatie kunnen bieden. Gordijnen zijn er ook in veel soorten en maten. De isolatie van plissé gordijnen is meestal het hoogst. Dit komt door de stilstaande lucht. Bovendien zijn deze gordijnen zowel aan de onderkant als aan de bovenkant te openen waardoor zonlicht erlangs kan schijnen.

Alternatief: rolluiken

Rolluiken zijn in het buitenland al jaren populair, maar winnen in Nederland ook aan bekendheid. Een groot voordeel van rolluiken is dat ze van metaal of kunststof zijn. Door de rolluiken in de winter te sluiten, kun je bovendien de wind beter buitenhouden. Screens zullen met harde wind beter geopend kunnen worden, voor rolluiken maakt dit minder uit. Zowel bij screens als bij rolluiken en andere buitenzonwering staat vaak een windkracht klasse aangegeven. Vraag hiernaar wanneer dit belangrijk voor je is.

Meerdere soorten zonwering voor verschillende seizoenen

Verschillende seizoenen vragen om verschillende soorten zonwering. Doordat het zo’n divers product is kun je best overwegen meerdere soorten te laten plaatsen. Voor de verwarming in de winter kan een zonwering met stilstaande lucht bijdragen aan de isolatie. In de zomer kan zonwering met een reflecterend oppervlak de zon beter buiten houden. Je ramen van zonwering voorzien geeft bovendien een prachtige uitstraling aan het pand en aan het interieur.

Rolluiken of een ander zonwering type kopen?

Er is één tip die je moet weten wanneer je zonwering zoals rolluiken gaat kopen. Je moet de maten goed opmeten. Zonwering is een maatproduct en een fout in de maatvoering maakt de zonwering onbruikbaar. Laat je ramen opmeten wanneer je niet goed weet hoe het meetwerk moet worden gedaan. Kies voor professionele montage als je zelf niet handig bent. Dit geldt voor alle soorten zonwering, van rolluiken en screens aan de buitenzijde tot gordijnen en shutters binnen. Kies je goede isolerende zonwering, dan kun je het bedrag deels terugverdienen door een lagere energierekening.

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !