Screen weefsels: hoe werken ze? Welke te selecteren?

screen ZIP PRO

Het belangrijkste element van zonneschermen van het screen type is uiteraard het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Het is dankzij dit materiaal dat het rolgordijn zulke uitstekende isolerende en lichtverstrooiende eigenschappen heeft. Screen weefsels – waarvan zijn ze gemaakt en hoe werken ze? En uiteraard, welk scherm te kiezen?

Screen weefsels – waarvan zijn ze gemaakt?

De door ons gebruikte screen weefsels zijn afkomstig van een gerenommeerde Belgische fabrikant. Ze zijn gemaakt van een mengsel van glasvezel en PVC in de verhouding 42% tot 48%. Hierdoor hebben ze een hoge bestendigheid tegen:

  • chemische invloeden,
  • vuur,
  • lage en hoge temperaturen – tot zelfs 80 graden Celsius,
  • regen en hagel,
  • sterke wind – bij het ZIP-mechanisme zelfs tot 140 km/h.

Bovendien is het weefsel gecoat met speciale UV-filters die beschermen tegen vervaging door zonnestraling. Een teflon coating beschermt deze tegen het binnendringen van vuil in de vezels, waardoor de weefsel rolgordijnen van het screen type zeer eenvoudig te reinigen en te onderhouden zijn.

ZIP PRO 95 3

Hoe werken de screens?

Speciale vezels verstrooien het licht dat binnenvalt. Afhankelijk van het geselecteerde materiaal kan dit tot 10%, 5% of slechts 1% doorlaatbaarheid zijn. Dit houdt in dat de straling niet volledig wordt tegengehouden, waardoor men in de ruimte effectief kan werken zonder kunstmatige verlichting.  Dit is echter geen hinderlijke straling. Met Blackout zonneschermen kan volledig worden verduisterd. De keuze van een oplossing is afhankelijk van de individuele behoeften en verwachtingen van de gebruiker. Aangezien de rolgordijnen van het screen type buitenshuis worden gemonteerd, vervullen ze ook een isolerende functie tegen oververhitting van de ruimte. Tussen het materiaal en het glas ontstaat een dunne laag lucht die als isolator fungeert. De zon komt er niet door waardoor het altijd koeler blijft. De volgende glaslaag (of dubbele beglazing) beschermt bovendien tegen opwarming. Een dergelijke oplossing heeft veel betere effecten dan een zonnescherm binnenshuis.

Lees meer over: Zonnescreens – wat is het?

Screen weefsels: welke te selecteren?

Naast de keuze voor een geschikt type geleiders, zoals bijvoorbeeld de externe weefsel rolgordijnen Screen Optimum 125, loont het de moeite het schermmateriaal in overweging te nemen. Bij het kiezen van het type screen weefsel moet u vooral aandacht besteden aan:

  • de graad van stralingsdoorlaatbaarheid waarover we hierboven al schreven,
  • de manier waarop de vezels zijn gerangschikt,
  • de kleur.

De meest populaire zijn de rolgordijnen van het screen type in de varianten donker- of lichtgrijs, aluminium of zwart. De meest interessante voorstellen vindt u in onze brochure.

popular fabrics

Screen weefsels vormen een moderne oplossing die beschermt tegen de zon en ongunstige weersomstandigheden. Ze zien er misschien onopvallend uit – dun, licht en delicaat, maar ze zijn ongeëvenaard, zelfs in vergelijking met metaal. Ze passen mooi bij de gebouwgevel, zonder de visuele balans te verstoren.

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !