Pergola’s of zonweringen – wat is het meest geschikt?

awning

Zowel pergola’s als zonweringen zijn oplossingen die bescherming bieden tegen overmatige zonnestraling. Hoewel ze op het eerste zicht heel verschillend lijken, hebben ze echter veel gemeen. Dit gaat niet enkel over de basisfunctionaliteit, maar ook over de structuur of de plaats van gebruik. Pergola’s of zonweringen – wat is het meest geschikt?

Terras zonweringen – onze oplossingen

Zonweringen worden vaak geassocieerd met buiten zonneschermen, gemonteerd aan het raam of het raamschrijnwerk. De meest kenmerkende zijn de zogenaamde mand zonweringen die vaak worden geassocieerd met Franse cafés en restaurants. In woningen zijn echter moderne zonweringen met cassette meer geschikt, zoals de door ons aangeboden Pianacci, Falciano of Caladino terras zonweringen met cassette. Ze zijn elegant, eenvoudig en buitengewoon functioneel. Ze worden gekenmerkt door:

  • een tefloncoating die bescherming biedt tegen het binnendringen van vuil in het materiaal,
  • een waterbestendige coating bij bepaalde modellen, die bescherming biedt tegen lekkage,
  • het gebruik van UV-filters die kleurvervaging voorkomen,
  • een hoge weerstand tegen windsnelheden tot 49 km/uur.

Terras zonweringen kunnen worden gemonteerd aan de gevel of onder het balkon – bijvoorbeeld aan draagbalken. Bij ongunstige weersomstandigheden kan het doek snel worden opgerold. Ingebouwde sensoren garanderen een automatische werking van het mechanisme, zelfs zonder tussenkomst van een persoon.

Lees meer: Zonneschermen – wat zijn de keuzes?

Pergola – wat is het en welke taken vervult het?

Een pergola is een tuingebouw – vrijstaand of geïntegreerd met de gebouwgevel. Het heeft de vorm van twee rijen steunen en een daarop geplaatst rooster of – in een modernere versie – een duurzaam en zonwerend doek. Bij plaatsing aan de gevel komt slechts één rij steunen voor. Vanwege de aard is het een duurzame oplossing. De hoes is afneembaar, bijvoorbeeld voor de winter, maar dit wordt niet elke dag gedaan.

Pergola Solar

Pergola’s of zonweringen – wat is het meest geschikt voor uw woning?

De beide door ons voorgestelde oplossingen bieden een uitstekende bescherming tegen overmatige zonnestraling. Terras zonweringen worden echter vaker gebruikt. Het doek is na opberging in de cassette onzichtbaar, en het mechanisme zelf staat slechts 25 centimeter verwijderd van de gebouwgevel. Deze oplossing is perfect, zelfs voor kleine tuinen met een oppervlakte van enkele tientallen vierkante meter. Als u een leuke dag op het terras wilt doorbrengen, kunt u de zonwering uitrollen. Wanneer het begint te storen, duurt het letterlijk een paar seconden om het op te rollen. Pergola’s worden op grotere oppervlakken geplaatst. Zelfs voor een kleinere muurconstructie is het noodzakelijk om een paar meter van de tuin te reserveren die wordt uitgesloten voor ander gebruik.

Lees meer: Buiten zonwering – soorten en functionaliteiten

Zonweringen of pergola’s – bescherming niet enkel tegen de zon

Als u zich afvraagt of het beter is te kiezen voor een pergola dan wel voor een zonwering, neem dan ook het soort bescherming tegen geselecteerde weersomstandigheden in overweging. Terras zonweringen bieden voornamelijk bescherming tegen de zon. De door ons toegepaste waterbestendige coating voorkomt lekkage bij lichte tot matige regenval. Bij heel sterke regenval stellen we echter voor om het zonnescherm in de cassette te rollen. Bij windsnelheden tot 38 km/uur of 49 km/uur (afhankelijk van het formaat terras zonwering) kan het scherm zonder probleem worden gebruikt. Bij krachtigere windstoten is het beter om het op te rollen. Pergola’s daarentegen beschermen niet alleen tegen de zon, maar ook tegen:

  • zware regen,
  • krachtige wind,
  • sneeuwval.

Ze bieden een betere bescherming, hoewel ze minder flexibel zijn en niet overal kunnen worden opgezet.

Pergola’s of zonweringen? Er is niet één, juist antwoord op deze vraag. Men moet ook tijd en investeringskost in overweging nemen. Bij pergola’s neemt de schrijnwerkmontage meer tijd in beslag. Daarentegen duurt de montage van een zonwering met radiomotor ca. 5 uur. De oplossing is zelf ook veel goedkoper.

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !