Knikarmschermen – wat zijn dat?

Een zonwering is een bescherming tegen zonnestraling. Volgens de definitie is het een inklapbaar dak gemonteerd aan de buitenzijde van het gebouw. Het heeft veel toepassingen – het kan worden gemonteerd om het terras, het balkon en de tuin te beschaduwen. Deze oplossing heeft een lange geschiedenis. Het wordt meestal geassocieerd met Franse cafés. Wij bieden echter moderne zonweringen die zijn gebaseerd op innovatieve oplossingen.

Een zonnewering – structuur en uitvoering

Onze moderne zonweringen bieden beschermen tegen zonnestraling dankzij het hoogwaardige doek dat een mengsel is van glasvezel en PVC. De metaalonderdelen zijn:

  • een cassette met wikkelbuis,
  • profielen die het materiaal ‘wikkelen’,
  • een onderbalk die de stabiliteit van de randen garandeert.

De structurele onderdelen van zonweringen zijn van aluminium, waardoor ze niet roestgevoelig zijn. Poedercoating garandeert zelfs bestendigheid tegen zeer ongunstige weersomstandigheden, en behoudt zijn onberispelijke uitstraling zelfs na jarenlang gebruik Ze worden gekenmerkt door een lage thermische uitzetting. Het doek zelf is verkrijgbaar in verschillende kleuren, die bepalend zijn voor de mate van stralingsdoorlaatbaarheid. Het lichte materiaal biedt een zekere doorlaatbaarheid en dispersie, waardoor het bescherming biedt tegen overmatige zonnestraling, maar de ruimte onder de zonwering niet volledig verduistert.

awning

Zonwering systemen: windklasse

Eén van de eigenschappen die alle zonwering systemen hebben is ook de windweerstand. Er vallen vier klassen te onderscheiden:

  • 0 – geen weerstand tegen zelfs zwakke wind,
  • 1 – kan worden gebruikt bij windsnelheden tot 28 km/u,
  • 2- kan worden gebruikt bij windsnelheden tot 38 km/u,
  • 3 – kan worden gebruikt bij windsnelheden tot 49 km/u.

Onze Pianacci, Caladino en Falciano terras zonweringen met cassette worden gekenmerkt door een windweerstandsklasse 2 of 3, afhankelijk van de afmetingen van het doek. Men moet wat voorzichtiger zijn met de grotere en uitgebreidere.

Lees meer: Knikarmscherm doeken. Welke zijn er? Waarin verchillen ze van elkaar? Welk kiezen?

Terras knikarmschermen – hoe werken ze?

Het inklapbare materiaal van de zonwering is gewikkeld op een zogenaamde wikkelbuis. Voor het afrollen van het gordijn kan een elektrische of handmatige bediening worden toegepast. De eerste, hoewel niet de duurste, biedt aanzienlijk meer functionaliteiten. Zo is de integratie met tal van sensoren en een controller mogelijk die beslist de zonwering op te wikkelen, bijvoorbeeld na detectie van te harde wind. Tijdens het afrollen van het gordijn, strekken de geleiders zich uit en trekken ze het materiaal uit de cassette. Ze behouden ook de stabiliteit van de hele oplossing. Een erg interessante functionaliteit is de mogelijkheid om de helling van het rolgordijn ten opzichte van het muurvlak in te stellen, waardoor het kan worden afgestemd op de huidige stand van de zon aan de hemel.

somfy situo rts 5k

Waar zijn terras knikarmschermen geschikt voor?

Terras zonweringen behoren tot de groep van externe zonneschermen. Ze worden meestal bevestigd boven een terras, om het verblijfscomfort in de tuin tijdens zeer warme dagen te verhogen. Aangezien een zonwering in bijna elke afmeting kan worden gemonteerd, kan deze zelfs in kleine tuinen worden gemonteerd zonder verlies aan functionaliteit. Pianacci, Caladino en Falciano zijn echter ook geschikt voor balkons.

Terras zonweringen zijn een soort zonneschermen die het comfort van een verblijf in de tuin vergroten, onafhankelijk van de weersomstandigheden: niet enkel zon, maar ook lichte regen. Ze kunnen echter niet worden gemonteerd boven ramen – vanwege hun kenmerken. Voor flatgebouwen of huurkazernes bevelen we rolgordijnen met doek van het type screen aan.

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !