Hoe Hoog Mag Een Pergola Zijn?

Pergola’s kunnen variëren in hoogte, lengte en breedte, maar er moet natuurlijk wel een minimumhoogte zijn om comfortabel onder te kunnen staan en zitten. De gemiddelde pergola-hoogte ligt tussen de 200 en 250 cm. Als je langer dan gemiddeld bent, is het wellicht een goed idee om te kiezen voor een extra hoge pergola of om de constructie op een verhoging te plaatsen.

Stijlvolle tuinprieel biedt een perfecte oase van rust in de tuin, waar natuur en architectuur harmonieus samenkomen.

Maximum Hoogte van Een Pergola bouwen

Houd er rekening mee dat je pergola niet te hoog wordt gebouwd. Zoals je al in dit artikel hebt kunnen lezen, moeten bepaalde voorwaarden worden nageleefd als je de pergola zonder vergunning wilt bouwen. Een pergola mag maximaal 3,5 meter hoog zijn, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. De kroonlijsthoogte mag bijvoorbeeld maximaal drie meter zijn. Ga je hoger dan dat? Dan moet je verplicht een architect inschakelen. Als de gehele pergola hoger is dan vier meter, moet ook een architect betrokken worden.

Andere Afmetingen van Een Pergola bouwen

Niet alleen hoogte is belangrijk, maar ook lengte en breedte. Om zonder vergunning of architect een pergola te plaatsen, moet je rekening houden met het volgende:

  • Als je andere bijgebouwen hebt, mag je (inclusief de pergola) maximaal veertig vierkante meter bebouwd hebben.
  • De pergola moet binnen dertig meter van het huis staan.
  • De pergola moet minstens één meter van de perceelgrens gebouwd worden.

Er zijn nog andere uitzonderingen en regels die je zeker moet doornemen. Dit zou meestal geen probleem mogen zijn, omdat een pergola meestal niet groter is dan enkele vierkante meters.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze regels zijn ingesteld om ervoor te zorgen dat buren geen overlast van elkaars bouwprojecten ondervinden. Een pergola kan een geweldige aanvulling zijn op je buitenruimte, maar het is cruciaal om je aan de wettelijke bepalingen te houden om eventuele conflicten te voorkomen.

Het proces van het bouwen van een pergola begint met het plannen van de afmetingen en de locatie. Zorg ervoor dat je de benodigde metingen doet en de juiste plek op je terrein kiest. Het is raadzaam om een gedetailleerd ontwerp te maken voordat je begint met de bouw.

Wat betreft het materiaal, kies hout dat geschikt is voor buitengebruik en bestand is tegen de elementen. Populaire houtsoorten voor pergola’s zijn onder meer eikenhout, redwood en cederhout. Denk na over de esthetiek die je wilt bereiken en kies een houtsoort die daarbij past.

Bouwproces

Ruime tuinprieel omringd door groen, perfecte plek om te ontspannen in de buitenlucht.

Het bouwproces omvat het graven van gaten voor de palen, het plaatsen van de palen in beton, en het bevestigen van de dwarsbalken en liggers. Zorg ervoor dat alles waterpas en stevig is bevestigd voor een stabiele en duurzame structuur.

Na de constructie kun je de pergola personaliseren met klimplanten, zonneschermen of verlichting. Dit voegt niet alleen esthetiek toe, maar kan ook functionele voordelen bieden, zoals schaduw en privacy.

Samenvatting

Al met al is het bouwen van een pergola een geweldige manier om je buitenruimte te verbeteren. Zorg ervoor dat je je bewust bent van de wettelijke beperkingen en richtlijnen voordat je begint, en geniet dan van het resultaat van je inspanningen.

De voordelen van een pergola bij het huis zijn schaduw, esthetiek en besparingen ten opzichte van overkappingen. Bij ons kun je een pergola op maat bestellen. Bestel je droompergola volgens de voorschriften en geniet van een prachtige tuin op https://zonwering-market.nl/product/pergola/

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !