Hoe een raam opmeten voordat u screen/rolluiken koopt? Waar moet u op letten?

meetlint

Het nemen van de juiste metingen is cruciaal voordat u een screen/rolluik aanschaft. Onnauwkeurige berekeningen kunnen ertoe leiden dat het product niet aan zijn taak voldoet of zelfs niet te monteren is. Hoe een raam opmeten voordat u screem/rolluiken koopt?

Hoe een raam opmeten voordat u screen/rolluiken koopt: opbouwmontage

Bij opbouwmontage wordt de cassette aan de wand gemonteerd, hierdoor worden wij niet beperkt door de breedte van bijvoorbeeld een raamuitsparing. Meet gewoon de afstand tussen de plaatsen waar de randen van het scherm zullen zijn. Je moet er alleen rekening mee houden dat bij het installeren boven een raamuitsparing rekening moet worden gehouden met de noodzaak om geleiders (aan de zijkanten) en een cassette (boven de uitsparing) erbij op te tellen? Daarom moet de breedte van het scherm minimaal 80 mm breder zijn dan de breedte van de raamuitsparing (we plaatsen 40 mm op de geleider) en hoger dan de uitsparing door de hoogte van de cassette. De hoogte van de cassettes is als volgt:

 • 85 mm voor de 85 cassette
 • 95 mm voor de 95 cassette
 • 105 mm voor 105 cassette
 • 125 mm voor 125 cassette

Hieronder presenteren we een tekening waarin we het opmeten van het scherm uitleggen bij wandmontage boven de raamuitsparing.

Inbouwmontage: hoe het scherm op te meten?

Voor inbouwmontage is de procedure zeer gelijkaardig. De metingen moeten echter zo dicht mogelijk bij het raamkozijn worden gedaan, en niet bij de muur, oftewel “diep” in de uitsparing.

We meten de breedte als volgt:

1) We meten de breedte in de diepte van de nis direct naast het raam en meten deze op drie plaatsen:

a. helemaal bovenaan

b. in het midden van de raamuitsparing

c. aan de onderkant

2) We kiezen de kleinste van deze drie dimensies

Hoogte Meting:

 1. We meten ook de hoogte in de nis (direct naast het raam) en nog een keer op drie plaatsen
  1. Bij de linkerrand
  2. In het midden
  3. In de buurt van de rechterrand
 2. We kiezen de kleinste van deze drie dimensies

Voorbeeld:

Breedte metingen toonden:

 • helemaal bovenaan – 1322 mm
 • in het midden – 1328 mm
 • aan de onderkant – 1332 mm

We kiezen de kleinste ervan, namelijk 1322 mm, en voeren deze maat als breedte in de configurator in.

Hoogtemetingen toonden:

 • aan de linkerrand – 2529 mm
 • in het midden – 2530 mm
 • aan de rechterrand – 2525 mm

We kiezen de kleinste daarvan, namelijk 2525 mm, en voeren deze hoogte in de configurator in.

Het is ook vermeldenswaard dat de breedte van de geleiders al in de breedte is inbegrepen, d.w.z. 80 mm (2 geleiders elk 35 mm en een reserve van 10 mm). Hetzelfde geldt voor de hoogte van de cassette (van 85 tot 125 mm afhankelijk van de grootte).

Het kiezen van de kleinste afmetingen voor breedte en hoogte wordt gedaan om te voorkomen dat het scherm of het rolluik niet in de uitsparing past. Om dezelfde reden is het voor extra veiligheid een goede gewoonte om 4 mm af te trekken van eerder verkregen afmetingen.

Een zeer nuttige informatie die extra veiligheid biedt, is de meting van de diagonalen, d.w.z. de afstand tussen de linker- en rechterbenedenhoek en de linker- en rechterbovenhoek van de uitsparing. Het is een goede gewoonte om de lengte van de diagonalen te specificeren in het commentaar bij de bestelling.

Over de afmetingen van de cassette hoeft u zich geen zorgen te maken. Een iets te lange stof zal geen probleem zijn – in dit geval blijft een bepaald fragment van de screen/rolluik op de rol; de functionaliteit van de screen blijft hierdoor behouden.

Omgekeerde cassette: hoe meten?

Soms is het een goede oplossing om de cassette tegengesteld te monteren: de voorkant is dan naar het raam gericht. Hoe meet je de uitsparing in zo’n situatie? De uitsparingsmaat is hetzelfde als voor de typische uitsparingsinstallatie zoals hierboven beschreven.

Zorg er echter voor dat de uitsparing diep genoeg is voor de cassette. Hoe meet je dat? We nemen de breedte van de cassette (bijvoorbeeld de breedte van een cassette 95 is maar 95 mm) en tellen daar 30 mm bij op. Als u bijvoorbeeld SCREEN Standard 95 wilt plaatsen, is de afmeting waarin wij geïnteresseerd zijn: 95 mm + 30 mm = 125 mm. Zorg er daarom voor dat de diepte van de uitsparing (maat D1 in onderstaande tekening) groter is dan 125mm.

Het opmeten van de raamuitsparing voor de montage van screens/rolluik is niet moeilijk. Nauwkeurigheid is echter vereist. Sla uw berekeningen altijd op, gebruik een waterpas en een lange liniaal. U kunt de uitsparing het beste opmeten met iemand die u kan helpen. Met onze tips gaat het je zeker lukken!

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !