Hoe de zonwering opmeten? Waar moet u op letten?

meetlint 2

Om optimaal gebruik te maken van de bescherming tegen de zon, aangeboden door de terras zonwering, moet deze correct worden opgemeten. In tegenstelling tot externe rolgordijnen van weefsel van het screen type, heeft een verkeerde maat geen invloed op het vrije gebruik van het terras. Het leidt echter tot onnodige stress en kosten. Hoe de zonwering opmeten?

Hoe de zonwering opmeten: maten van de zonwering

Terras zonweringen worden gekenmerkt door twee maten: de breedte en het bereik. Het bereik (of overstek) is niets anders dan de lengte van het weefsel vanaf de gebouwmuur tot aan de rand. De selectie van de breedte is het eenvoudigste. Deze moet zo groot zijn dan de fysieke oppervlakte die u wilt verduisteren. Men volgt vaak de benadering dat de zonwering zo breed is als het terras waarop deze zich bevindt. Uiteraard zijn er bepaalde constructievereisten – de cassette mag niet buiten de muur uitsteken.

Lees meer over: Hoe een zonwering te installeren? Wand- en plafondmontage

Het bereik van de zonwering – hoe groot moet dit zijn?

Met het bereik van de zonwering is het wat lastiger. Er zijn bepaalde constructievereisten die inhouden dat deze maat minimaal 50 cm kleiner moet zijn dan de breedte. Dat is het geval bij onze Pianacci, Caladino en Falciano terras zonweringen met cassette. Zo niet is de afscherming niet stabiel. Er moet ook aandacht worden besteed aan de verhouding tussen de hoogte van de cassette montage en de terrasgrootte en de maximale overstek. Uiteraard kan een zonwering van 3 meter lengte 2 meter boven de grond worden geïnstalleerd op een terras van een vierkante meter. Dit gaat echter gepaard met onnodige kosten en een niet zo elegant uiterlijk van zo’n oplossing.

Lees meer over: Zonweringen met cassette, halfcassette en zonder cassette – waarin verschillen ze?

Waar moet u op letten bij het opmeten van een terras zonwering?

Er bestaan enkele universele tips die u in overweging moet nemen bij het opmeten van een terras zonwering:

  • het bereik van de zonwering moet kleiner zijn dan de afstand vanaf de muur tot de perceelgrens,
  • het heeft geen zin de totale oppervlakte van een groot terras te verduisteren; laat een stukje onverduisterd – bijvoorbeeld om te zonnebaden,
  • bij volledig uitgeschoven zonwering dient de doorgangshoogte 2,2 meter te zijn.
Silvi Knikarmscherm

Hoe de zonwering opmeten? Het is zinvol om vóór de aankoop de uitgevoerde metingen visueel te beoordelen. Hiertoe kan best een gewone, zwarte folie worden gebruikt die de schaduw werpt. Strek deze met de hulp van een huisgenoot uit tot de gewenste lengte van de zonwering. Nadien voert u gewoon de meting uit en bestelt u uw afscherming tegen de zon.

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !