Buiten ingebouwde schermen – voordelen en nadelen

Buiten ingebouwde schermen worden gekenmerkt door de verschillende montagemethoden. We bevelen iets andere oplossingen aan voor nieuw opgetrokken gebouwen dan voor bestaande gebouwen. Voor nieuw opgetrokken of gerenoveerde gebouwen gebruiken we de minst invasieve methoden. Tijdens renovaties kunt u zich wat meer ‘schade’ veroorloven tijdens de montage. Hoe zien buiten ingebouwde schermen eruit en wanneer kunnen ze worden toegepast?
Buiten ingebouwde schermen – structuur
Elk buiten scherm bestaat uit meerdere elementen:
- rolgordijn cassette,
- wikkelbuis,
- pantser,
- inspectieluik,
- plinten,
- geleiders.
Bij het optillen van rolgordijnen wordt deze op de wikkelbuis gewikkeld, die zich in de cassette bevindt die tevens bescherming biedt tegen de nadelige invloed van externe factoren. De cassette is een belangrijk structureel element van het buiten zonwering en bevindt zich onder of op de gevel. In het eerste geval hebben we het over ingebouwde zonneschermen.
Wanneer worden ingebouwde zonneschermen gemonteerd?
Aangezien de rolgordijn cassette onder de gevel komt, wordt deze best gemonteerd bij de opbouw van het gebouw of bij een algemene renovatie. Uiteraard kan deze ook worden gemonteerd volgens wens van de klant, maar men moet zich ervan bewust zijn dat de gevel wordt beschadigd die daarna afgewerkt dient te worden. De voorkant van de cassette kan zo worden gemaakt dat deze qua structuur en kleur past bij het gevelmateriaal, waardoor deze onzichtbaar is.
Voor- en nadelen van ingebouwde schermen
Waarschijnlijk het enige, maar grootste nadeel, is het moment van montage van het ingebouwde scherm. Het is dus niet voor iedereen een oplossing en in tegenstelling met opbouw rolgordijnen, kunt er niet later over beslissen. Het loont echter om een dergelijke oplossing te overwegen omdat deze een aantal voordelen heeft:
- de cassette is onzichtbaar, wat de esthetiek van de gebouwgevel ten goede komt,
- het rolgordijn is beter beschermd tegen externe factoren,
- het vormt een thermische en akoestische isolatie,
- het geeft een groter veiligheidsgevoel dan bij anti-inbraak rolgordijnen.
Men hoort vaak de mening dat eventueel onderhoud een probleem is voor de bewoners en er mogelijk in de gevel moet worden gekapt. Niets is minder waar. Het inspectieluik kan aan de buitenkant worden geplaatst, zodat eventuele reparatie- en onderhoudswerken de bewoners niet storen. De monteur die het zonnescherm installeert gaat er gemakkelijk mee om, zonder de bouwstructuur te verstoren.
Buiten ingebouwde schermen worden in grote mate toegepast door ontwikkelaars, maar ook door particuliere investeerders die de hoge functionaliteit, esthetiek en eenvoud van de toegepaste oplossingen weten te waarderen.