Binnen zonwering oplossingen – korte beschrijving

vouwgordijnen

Binnen zonweringen worden gekenmerkt door een hoge montage- en gebruiksflexibiliteit. Ze kunnen worden afgestemd op individuele noden, een specifiek interieurontwerp of lokale omstandigheden. Hoewel ze aanzienlijk minder functionaliteiten hebben dan buiten zonneschermen, zijn ze soms de enig mogelijke oplossing om te beschermen tegen de zon. Welke binnen zonwering oplossingen kunnen we onderscheiden?

Binnen zonweringen: horizontale en verticale jaloezieën

Een jaloezie is een combinatie van met elkaar verbonden lamellen die aan de binnenzijde van het raam in de raamuitsparing worden gemonteerd. Door de mogelijkheid om de hellingshoek ten opzichte van het raamoppervlak te veranderen, kunt u de lichtstroom regelen. We onderscheiden twee soorten jaloezieën: horizontale en verticale. De lamellen kunnen worden gemaakt van diverse materialen, zoals:

  • aluminium,
  • hout,
  • staal,
  • textiel,
  • PVC.

De functionaliteiten en technische parameter van de jaloezie hangen voornamelijk af van het toegepaste materiaal. Staal of aluminium biedt een uitstekende bescherming tegen zonnestraling, maar kan het interieur opwarmen. Het toegepaste materiaal kan het zonlicht verspreiden zonder de toegang ervan tot de ruimte volledig af te sluiten. Hout – hoewel het bescherming biedt tegen de zon en warmte, is het moeilijk in gebruik en zwaar, wat speciale invasieve montagetechnieken vereist.

Binnen zonwering oplossingen – binnen rolgordijnen

Binnen rolgordijnen zijn meestal van doek, waardoor ze halfdoorlatend zijn voor zonnestraling, gemakkelijk te gebruiken zijn en een interessant element van interieurontwerp vormen. Het type Blackout daarentegen biedt volledige verduistering van de ruimte. Binnen rolgordijnen met cassette zijn het meest populair, en door de cassette ze zijn minder gevoelig aan beschadiging en vervuiling. In tegenstelling tot buiten rolluiken, bieden ze een lagere bescherming tegen oververhitting en bieden ze geen akoestische isolatie. Het voordeel is echter de beschikbaarheid van patronen en kleuren. Bij het inrichten van flats zijn vouwgordijnen heel populair. Het doek wordt niet opgeborgen in de cassette, maar gevouwen in decoratieve, horizontale plooien. Hoewel het een esthetische oplossing is, is het materiaal echter gevoelig voor vervuiling en beschadiging.

Plooigordijnen – opvallende zonneschermen voor in huis

Plooigordijnen worden gekenmerkt door een hoge functionaliteit. In tegenstelling tot vouwgordijnen hebben ze niet zulke decoratieve eigenschappen. Plooigordijnen hebben een harmonicavorm, die kan worden verschoven tot elk raamfragment. Ze worden invasief of niet-invasief bevestigd op de zijlatten naast het vensterglas. Deze rolgordijnen bieden niet alleen bescherming tegen de zon, maar ook tegen de nieuwsgierige blikken van voorbijgangers in gelijkvloerse flats.

Lees meer: Zonneschermen: verschillen en functionaliteiten

Binnen zonweringen moeten vooral een decoratieve functie vervullen, wat bepaalde compromissen inhoudt. In tegenstelling tot screens bieden ze een lagere bescherming tegen oververhitting van de ruimte of warmteverlies in de winter. Ze zijn ook minder duurzaam en moeilijker schoon te houden.

Schrijf je in voor een nieuwsbrief 10 euro korting op de eerste bestelling (te gebruiken bij bestelling van screens, knikarmschermen, pergola's) !